SZKOLENIA TEMATYCZNE

DOMOWY KAWIARZ, ALTERNATYWY, ESPRESSO&MŁYNEK, LATTE ART


SZKOLENIA

Oferujemy szereg warsztatów tematycznych:

  1. Domowy kawiarz
  2. Domowy kawiarz – opcja PRIME
  3. Metody alternatywne
  4. Espresso&młynek
  5. Latte art

Domowy Kawiarz

Kawa domowej roboty, po tym spotkaniu nie będzie tematem tabu. Jak ważna jest woda, czy mielenie ma znaczenie, ile zajmie nam przygotowanie przepysznej filiżanki naparu? Na te i więcej pytań odpowiadamy w trakcie czterogodzinnego szkolenia. Przy okazji obalamy mity, pijemy smaczną kawę i dobrze się bawimy. Zapisz się już teraz i z nami spróbuj kaw z różnych stron świata, zaparzając je w drapie, aeropressie czy kawiarce.

Dla kogo? Każdego kto chce zacząć przygodę z kawą, ułożyć sobie wiedzę, dowiedzieć się o narzędziach i akcesoriach jakich potem będzie używać w domu.

Ilość osób w grupie: maksymalnie 4
Czas trwania warsztatów: 4,5 godziny
Miejsce: Lokalna Palarnia Mała Czarna, Aleja Paderewskiego 35, 51-612 Wrocław
Koszt: 499 zł
Terminy: 09.12; 16.12

Harmonogram:
1. Garść informacji o kawie
-pochodzenie/zbiory/obróbka
2.Stopień zmielenia
-mielenie a metoda
3.Omówienie urządzeń i akcesoriów
-czajniki/waga/młynek (jego rodzaje)
4.Woda i jej charakterystyka
5.Ekstrakcja
-mielenie/temperatura/turbulencja
6.Parzenie pokazując wpływ poszczególnych czynników na ekstrakcję i sensorykę
– drip (grubość mielenia)
– aeropress (temperatura i turbulencja)
7.Kawiarka
8.Frenchnpress i pienienie mleka w warunkach domowych

Metody alternatywne

Alternatywne metody zaparzania kawy z roku na rok cieszą się coraz większa popularnością dziki swojemu delikatniejszemu smaku oraz większej zawartości kofeiny. W domach goszczą coraz to nowe narzędzia do zaparzania kaw, staliśmy bardziej otwarci na delikatne i złożone w aromacie napary z metod alternatywnych. Duża ilość informacji, produktów, kaw, blogów, poleceń i nowinek powoduje szum w przekazie i dezorientację. Dlatego stworzyliśmy warsztat, który rozwieje wszelkie wątpliwości.

Ilość osób w grupie: maksymalnie 3
Czas trwania warsztatów: 5 godzin
Miejsce:Lokalna Palarnia Mała Czarna, Aleja Paderewskiego 35, 51-612 Wrocław
Koszt: 699 zł
Terminy: 17.12

Harmonogram:
1.Wstęp o kawie
-pochodzenie/zbiory/obróbka
2.Stopień wypalenia
– stopnie wypalenia kawy
– wpływ wyprażania na sensorykę
3.Omówienie sprzętu
-czajnik/waga/młynek (jego rodzaje, budowa, jakość przemiału)
4.Kalibracja mielenia i młynka
5.Woda i jej wpływ na sensorykę
6.Metody parzenia:
– imersja
– perkolacja
7. Metodyka parzenia kaw
– drip v60
– aeropress
– french press
8. Narzędzia pomiaru jakości zaparzonego naparu

Espresso&młynek

Ekspresy pojawiają się w domach coraz częściej dostarczając codzienną porcję mocnego espresso albo gładkiego cappuccino. Przynajmniej w założeniu bo gdy się wgłębić to okazuje się, że ilość możliwości, funkcji, zasad, technik – jest olbrzymia i może trochę zamieszać w głowie. Tłumaczymy co to jest espresso, jakie są rodzaje ekspresów, jaki ma być młynek do espresso. Potem zaparzamy, piejmy i opisujemy wspólnie ten mocny, charakterny napar. Krok dalej? Systemy grawimetryczne, kalibrowane sitka, TDS i rozważania nad tym czy multiboiler ma sens w domu.

Ilość osób w grupie: maksymalnie 3
Czas trwania warsztatów: 5 godzin
Miejsce:Lokalna Palarnia Mała Czarna, Aleja Paderewskiego 35, 51-612 Wrocław
Koszt: 699 zł
Terminy: 10.12

Harmonogram|:
1.Krótka historia kawy i powstania ekspresu
2.Budowa młynka ( oraz czyszczenie)
3.Budowa ekspresu (korzystanie, konserwacja)
4.Akcesoria do przygotowania espresso
5.Mielenie ziarna, dystrybucja, poziomowanie
6.Ekstrakcja i gramatura
7.Przygotowanie poprawnego espresso (czyli jakie są zasady i kiedy je możemy łamać)
8. Sensoryka espresso (podstawy opisu)

Latte art

Celem końcowym tego warsztatu jest opanowanie poprawnego tworzenia wzoru – serca, tulipana lub rozety. Szkolenie dedykowane jest zarówno dla osób chcących podszkolić się do celów zawodowych jak i dla domowych fanów dobrej i ładnej kawy z mlekiem. Malowanie to jednak jedna sprawa a kolejnymi są: poprawne przygotowanie oraz właściwa metodyka pracy. Tego też nauczymy i wytłumaczymy dlaczego jest takie ważne.

Ilość osób w grupie: maksymalnie 3
Czas trwania warsztatów: 7 godzin
Miejsce:Lokalna Palarnia Mała Czarna, Aleja Paderewskiego 35, 51-612 Wrocław
Koszt: 799 zł
Terminy: 03.12

Harmonogram:
1. Bezpieczeństwo i higiena pracy z ekspresem
2. Melko – skład chemiczny i właściwości
3. Kawa z mlekiem – dlaczego jest taka smaczna?
4. Dlaczego rodzaj ekspresu i dyszy pary ma znaczenie?
5. Spienianie i teksturowanie – praktyka
6. Rodzaje dzbanków do mleka
7. Spienianie z użyciem różnych dzbanków
8. Tworzenie pierwszych kropek – praktyka
9. Sekwencja dla serca, tulipana i rozety
10 Praktyka

Prezent dla kawowego pasjonata?

W ofercie mamy vouchery upominkowe. Są one ważne dożywotnio. Można je zamówić z dostawą albo odebrać stacjonarnie we Wrocławiu. Voucher może być na ustaloną wartość lub konkretne szkolenia.

Wyślij zgłoszenie