SZKOLENIA ZAWODOWE
Szkolenia zawodowe
Trzy dniowe szkolenie, każdy dzień szkoleniowy trwa około osiem godzin w tym czasie możemy zdobyć kompleksowy zakres wiedzy, przez obsługę i kalibrację sprzętu, przygotowanie wszystkich kaw z standardowego zakresu menu oraz prace na różnych metodach parzenia kawy. Możliwość spróbowania różnych ziaren jak i nauka podstaw latte art. To wszystko ale i wiele więcej mamy zaplanowane dla Was w harmonogramie naszych szkoleń.
Trzy osobowa grupa, trzy dni szkoleniowe, nauka od deski całej wiedzy która może być Ci potrzebna stojąc za barem w kawiarni, albo jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej pracy bo chcesz stworzyć swoją własna przestrzeń. Duża dawka wiedzy połączona z ćwiczeniami dla najlepszego zapamiętania materiału.
Zdobycie świetnej wiedzy bazowej w kwestii pracy z kawą oraz świetna okazja do zdobycia dokumentu do CV który będzie mile widziany w trakcie rekrutacji oraz zatrudnienia.
Ilość osób w grupie: maksymalnie 3
Czas trwania warsztatów: 3 dni po 8 godzin
Miejsce: Lokalna Palarnia Mała Czarna, Aleja Paderewskiego 35, 51-612 Wrocław
Koszt: 2100 zł
Terminy: 13,14,15.12
Dzień I
Wprowadzenie + cały teoretyczny zakres.
Woda (omówienie twardości, sposobów ochrony urządzeń, narzędzi pomiarów)
Metody parzenia kawy (prezentacja i omówienie zasady działania)
przepływowe (dripper)
imersja (aeropress)
3. Omówienie grubości mielenia na przykładzie drippera (omówienie budowy młynków, rodzajów młynków, parametrów technicznych, zastosowania)
4. Omówienie temperatury
5. Omówienie turbulencji
6. Omówienie budowy i działania ekspresów przelewowych
Dzień II
1.Młynek do espresso/czyszczenie i konserwacja/użytkowanie/mielenie i dystrybucja kawy
2. Espresso
historia/parametry/metodyka/maszyny
ustalanie receptury espresso
przygotowywanie americano
przygotowanie ristretto i lungo
3. Menu kaw mlecznych
omówienie menu i jego pozycji
nauka pracy za barem
początki pracy na dyszy
pienienie wody z płynem
4.Pienienie mleka
trzy wielkości mleczników
ćwiczenie różnych konsystencji mleka
5.Praktyka podstawowych wzorów
Dzień III
1.Przypomnienie materiału na temat kaw alternatywnych
2.Ustawienie sprzętu do pracy na dzień w kawiarni
3.Powtórzenie ćwiczeń pienienia mleka
4.Przygotowywanie kaw mlecznych
5.Ćwiczenia imitujące zamówienia i prace za barem.