Kawa

Selekcja ziaren

Kawę zieloną zakupujemy na podstawie oceny próbek, które dostarcza nam plantacja lub importer. Zanim wrzucimy próbkę do samplera oceniamy jej wygląd – czy zawiera defekty, jeśli tak to jakiego typu, oraz jak dużo ich jest względem całości próbki (nie dotyczy to kaw segmentu specialty, które są pozbawione defektów). Sprawdzamy również wilgotność ziarna przy czym porównujemy wyniki pomiaru z danymi, które przesłał nam wcześniej importer/hodowca.

Jeżeli ziarno spełnia podstawowe wymogi jakościowe, sample tej kawy zostają wypalone i przeprowadzamy cupping, czyli sensoryczny test, który pozwala nam ustalić jaki potencjał ma dana kawa. Czasem szukamy konkretnego typu kawy np. do espresso a innym razem testujemy zbiór próbek spośród których może trafić się „to coś”.

Głównym czynnikiem kształtującym cenę ziarna jest jego jakość. Bardzo często im wyższa cena kawy zielonej, tym lepsza jakość ziarna (brak defektów) i jego bogatsze smak i aromaty. Poza tym wpływ na cenę, oraz jakość ma transport kawy w workach GainPro, które dodatkowo chronią kawę przed czynnikami zewnętrznymi. Na ostateczną cenę wpływa również koszt transportu – im więcej kawy na palecie lub w tranzycie, tym cena w przeliczeniu na 1kg jest mniejsza.

 

 

Wypalanie kawy

Od początku działalności ściśle współpracujemy z palarnią CoffeeProficiency, która realizuje dla nas usługę palenia kawy. Ela Citak jest odpowiedzialna za jakość wypałów m.in. Wrocławskiego Klasyka, części kaw do espresso i wszystkich singli specialty do kaw przelewowych.

Wypalona kawa do metod przelewowych trafia do sprzedaży najszybciej jak to możliwe natomiast kawy do espresso ok. po 7 dniach od wypalenia, aby ziarno mogło spokojnie odgazować przed trafieniem do młynka.

Staramy się sprzedawać produkt świeży – termin przydatności kaw pod filtry to 3 miesiące na ziarna wypalone do espresso powinny być zużyte w ciągu maksymalnie 6 miesięcy.

 

 

 

Jak i gdzie kupić naszą kawę?

Kontakt handlowy

Adam Przybyłek – kontakt@czarnydeszcz.pl tel. 789057046

Tomasz Lejbik – t.lejbik@czarnydeszcz.pl  tel. 506077033

Zamówienia i ich realizacja

Zamówienia od klientów gastronomicznych przyjmujemy do godziny 12:00 w piątek. Będą one realizowane w środę, czwartek i piątek w następnym tygodniu. Dzięki temu zawsze możemy przygotować właściwą ilość kawy i wypalić jej tyle ile potrzeba.

Obsługą zamówień sklepu internetowego zajmuje się na bieżąco nasz magazyn.

Wysyłki realizujemy kurierem DPD w środy, czwartki i piątki. 

Istnieje możliwość odbioru osobistego w jednym z naszych punktów dystrybucyjnych: Cocofli, Mała Czarna, Concept Stu Mostów, Cafe Targowa.

Gdzie znajdziesz naszą kawę?