SZKOLENIA DLA BARISTÓW

Wyślij Zgłoszenie

    Seminaria zaawansowane (latte art, espresso)

    Jak rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności

    Seminarium zaparzanie zaawansowane
    Poznanie procesu zaparzania espresso lub dripa z jednej strony, sensoryka – to co nam smakuje, definiowanie tego co obiektywnie dobre z drugiej strony i łączenie tego z użyciem technologii i metody badania mocy kawy i procentu ekstrakcji – w trakcie seminarium zastosujemy badanie naparów refraktometrem weryfikując wiedzę i odczucia.

    Latte art – rozszerzony
    Opanowanie złożonych wzorów wymaga znajomości techniki. Podniesienie umiejętności i zręczności w operowaniu dzbankiem i filiżanką zapewni zaskoczenie na twarzy klienta oraz podniesie wartość estetyczną serwowanych naparów. Oprócz techniki free pour, uczestnik pozna etching, czyli sztukę rysowania z użyciem wykałaczki.

    Dopiero zaczynasz przygodę z kawą? Sprawdź nasze propozycje seminariów dla początujących.
    Chcesz otworzyć kawiarnię lub odbyć pełne szkolenie – sprawdź kurs zawodowy dla baristów.

     

    Seminarium zaparzanie zaawansowane

    czas trwania kursu: 6h
    adres: ul. Traugutta 144
    koszt: 600 zł (brutto)
    koszt (dla pracowników firm zaopatrywanych przez Deszcz): 300 zł (brutto)

    data kursu: JESTEŚMY W TRAKCIE ORGANIZOWANIA GRUPY
    godzina startu: 15:00
    ilość osób w grupie: 3

    Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl.
    Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

    Szczegółowy program
    1. Cupping espresso
    – kawy niedoparzone, doparzone, przeparzone
    – omówienie odczuć subiektywnych
    2. Cupping kawy z dripa
    – kawy niedoparzone, doparzone, przeparzone
    – omówienie odczuć subiektywnych
    3. Parametry i metody pomiaru kawy
    – omówienie refraktormetru i zasady jego działania
    – pojęcie TDS
    – % ekstrakcji
    4. Uniwersalna matryca zaparzania
    5. Cupping porównawczy subiektywnych wyników i pomiarów refraktometru
    6. Zaparzanie kawy pod wyznaczony TDS

     

    Latte art – rozszerzony

    czas trwania kursu: 5-6h
    adres: ul. Różyckiego 1c
    koszt: 649 zł (brutto)
    koszt (dla pracowników firm zaopatrywanych przez Deszcz): 307.50 zł (brutto)

    data kursu: JESTEŚMY W TRAKCIE ORGANIZOWANIA GRUPY
    godzina startu: 15:00
    ilość osób w grupie: 3

    Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl.
    Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

    Szczegółowy program
    1. Czynności zaawansowane
    1.1. Obracanie filiżanki
    1.2. Kontrola strumienia
    1.3. Rozdzielanie mleka
    2. Indywidualne rozpoznanie stopnia zaawansowania zdolności manualnych, ewentualna korekta i ćwiczenia
    3. Łączenie technik (free pour + etching)
    4. Konstrukcja i wylewanie wzorów wieloelementowych
    5. Zaawansowane techniki wylewania