SZKOLENIA DLA BARISTÓW

Wyślij Zgłoszenie

    Seminaria podstawowe (w domu, alternatywy, latte art)

    Co wybrać na początek?

    Seminarium ekspres&młynek
    Biorąc udział w seminarium poświęconym zagadnieniu ekspresu i młynka uczestnik poznaje zasadę działania obu urządzeń, ich zastosowanie w kawiarni lub w domu i uczy się jak za ich pomocą zaparzyć kawę. Krok po kroku, rozkładając każde zagadnienie na części pierwsze doprowadzamy do momentu gdy wszystkie czynności są wykonywane płynnie i z dozą pewności.

    Latte art – podstawowy
    Zanim uda się wylać pierwszy wzór należy poznać zasady spieniania mleka. Otrzymanie właściwej konsystencji i faktury to punkt wyjścia. A potem już tylko trening i powtórzenia. Podstawowy latte art skierowany jest do osób nie mających wcześniej do czynienia z przygotowaniem kaw mlecznych.

    Metody alternatywne
    Seminarium poświęcone zaparzaniu kawy takimi metodami jak aeropress, chemex czy drip. W trakcie realizacji tego kursu skoncentrujemy się na grubości mielenia, czasie zaparzania, turbulencji i temperaturze. Idealna okazja by postawić pierwsze kroki w zaparzaniu przelewów.

    Domowy kawiarz
    Jak zaparzyć kawę w domu – to podstawowy temat tego kursu. Przy okazji rozprawiamy się z wieloma mitami i tłumaczymy podstawowe rzeczy. W trakcie domowego kawiarza uczestnicy porozmawiają o tym jak ważna jest woda, spróbują różnych kaw i zaparzą je w dripie, aeropressie i kawiarce.

    Szukasz bardziej rozbudowanej oferty? Sprawdź seminaria zaawansowane i kurs zawodowy.

     

    SEMINARIUM ESPRESSO & MŁYNEK

    czas trwania kursu: 5h
    adres: ul. Różyckiego 1c
    koszt: 349 zł (brutto)
    koszt (dla pracowników firm zaopatrywanych przez Deszcz): 150 zł (brutto)

    data kursu:

    • 06.02.2022 r.
    • 12.03.2022 r.

    godzina startu: 15:00
    ilość osób w grupie: 3

    Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl lub przez formularz zgłoszeniowy na stronie.
    Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

    Szczegółowy program
    1. Rodzaje młynków, budowa, zasada działania
    2. Czyszczenie i konserwacja młynka
    3. Zmiana ustawień grubości mielenia
    4. Wpływ grubości mielenia na ekstrakcję
    5. Dozowanie, dystrybucja i tamping
    6. Konstrukcja i typologia ekspresów
    7. Espresso – definicja i przygotowanie
    8. Czyszczenie i zamykanie miejsca pracy

     

    METODY ALTERNATYWNE

    czas trwania kursu: 5h
    adres: ul. Różyckiego 1c
    koszt: 349 zł (brutto)
    koszt (dla pracowników firm zaopatrywanych przez Deszcz): 150 zł (brutto)

    data kursu:

    • 26.03.2022 r.

    godzina startu: 15:00
    ilość osób w grupie: 3

    Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl lub przez formularz zgłoszeniowy na stronie.
    Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

    Szczegółowy program
    1. Woda
    1.1. twardość wody – stopnie twardości
    1.2. wpływ wody na smak kawy
    2. 3t
    2.1. Czas
    2.2. Temperatura
    2.3. Turbulencja
    3. Drip, Chemex, Aeropress – zaparzanie kawy

     

    LATTE ART – PODSTAWOWY

    czas trwania kursu: 5h
    adres: ul. Różyckiego 1c
    koszt: 449 zł (brutto)
    koszt (dla pracowników firm zaopatrywanych przez Deszcz): 200 zł (brutto)

    data kursu:

    • 27.02.2022 r.
    • 13.03.2022 r.
    • 27.03.2022 r.

    godzina startu: 15:00
    ilość osób w grupie: 3

    Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl lub przez formularz zgłoszeniowy na stronie.
    Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

    Szczegółowy program
    1. Mleko – teoria
    2. Teoria i pojęcia dotyczące latte art – symetria, kontrast, harmonia
    3. Technika spieniania mleka
    4. Wylewanie podstawowych wzorów latte art:
    4.1. Serce
    4.2. Rozeta
    4.3. Tulipan
    5. Praktyka

     

    DOMOWY KAWIARZ

    czas trwania kursu: 4h
    adres: ul. Różyckiego 1c
    koszt: 349 zł

    data kursu:

    • 5.02.2022 r.
    • 6.02.2022 r.
    • 12.02.2022 r.
    • 27.02.2022 r.
    • 12.03.2022 r.
    • 13.03.2022 r.
    • 26.03.2022 r.
    • 27.03.2022 r.

    godzina startu: 10:00
    ilość osób w grupie: 3

    Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl lub przez formularz zgłoszeniowy na stronie.
    Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

    Szczegółowy program
    1. Kawa jako surowiec
    2. Mielenie i dozowanie
    3. Ekstrakcja i zaparzanie
    4. Kawa z dripa
    5. Kawa z kawiarki