SZKOLENIA DLA BARISTÓW

Wyślij Zgłoszenie
Seminaria podstawowe (w domu, alternatywy, latte art)
Co wybrać na początek?
Seminarium ekspres&młynek
Biorąc udział w seminarium poświęconym zagadnieniu ekspresu i młynka uczestnik poznaje zasadę działania obu urządzeń, ich zastosowanie w kawiarni lub w domu i uczy się jak za ich pomocą zaparzyć kawę. Krok po kroku, rozkładając każde zagadnienie na części pierwsze doprowadzamy do momentu gdy wszystkie czynności są wykonywane płynnie i z dozą pewności.
Latte art – podstawowy
Zanim uda się wylać pierwszy wzór należy poznać zasady spieniania mleka. Otrzymanie właściwej konsystencji i faktury to punkt wyjścia. A potem już tylko trening i powtórzenia. Podstawowy latte art skierowany jest do osób nie mających wcześniej do czynienia z przygotowaniem kaw mlecznych.
Metody alternatywne
Seminarium poświęcone zaparzaniu kawy takimi metodami jak aeropress, chemex czy drip. W trakcie realizacji tego kursu skoncentrujemy się na grubości mielenia, czasie zaparzania, turbulencji i temperaturze. Idealna okazja by postawić pierwsze kroki w zaparzaniu przelewów.
Domowy kawiarz
Jak zaparzyć kawę w domu – to podstawowy temat tego kursu. Przy okazji rozprawiamy się z wieloma mitami i tłumaczymy podstawowe rzeczy. W trakcie domowego kawiarza uczestnicy porozmawiają o tym jak ważna jest woda, spróbują różnych kaw i zaparzą je w dripie, aeropressie i kawiarce.
Szukasz bardziej rozbudowanej oferty? Sprawdź seminaria zaawansowane i kurs zawodowy.
Seminarium espresso & młynek
czas trwania kursu: 4h
adres: ul. Różyckiego 1c
koszt: 300 zł (brutto)
koszt (dla pracowników zaopatrywanych przez Deszcz firm): 150 zł (brutto)
data kursu: 24.01.2021 r.
data kursu: 6.02.2021 r.
data kursu: 13.03.2021 r.
godzina startu: 15:00
ilość osób w grupie: 3
Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl lub przez formularz zgłoszeniowy na stronie.
Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.
Szczegółowy program
1. Rodzaje młynków, budowa, zasada działania
2. Czyszczenie i konserwacja młynka
3. Zmiana ustawień grubości mielenia
4. Wpływ grubości mielenia na ekstrakcję
5. Dozowanie, dystrybucja i tamping
6. Konstrukcja i typologia ekspresów
7. Espresso – definicja i przygotowanie
8. Czyszczenie i zamykanie miejsca pracy
Metody alternatywne
czas trwania kursu: 4h
adres: ul. Różyckiego 1c
koszt: 300 zł (brutto)
koszt (dla pracowników zaopatrywanych przez Deszcz firm): 150 zł (brutto)
data kursu:21.02.2021 r.
data kursu: 14.03.2021 r.
godzina startu: 15:00
ilość osób w grupie: 3
Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl lub przez formularz zgłoszeniowy na stronie.
Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.
Szczegółowy program
1. Woda
1.1. twardość wody – stopnie twardości
1.2. wpływ wody na smak kawy
2. 3t
2.1. Czas
2.2. Temperatura
2.3. Turbulencja
3. Drip, Chemex, Aeropress – zaparzanie kawy
Latte art – podstawowy
czas trwania kursu: 4h
adres: ul. Różyckiego 1c
koszt: 400 zł (brutto)
koszt (dla pracowników zaopatrywanych przez Deszcz firm): 200 zł (brutto)
data kursu: 23.01.2021 r.
data kursu: 7.02.2021 r.
data kursu: 21.03.2021 r.
godzina startu: 15:00
ilość osób w grupie: 3
Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl lub przez formularz zgłoszeniowy na stronie.
Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.
Szczegółowy program
1. Mleko – teoria
2. Teoria i pojęcia dotyczące latte art – symetria, kontrast, harmonia
3. Technika spieniania mleka
4. Wylewanie podstawowych wzorów latte art:
4.1. Serce
4.2. Rozeta
4.3. Tulipan
5. Praktyka
DOMOWY KAWIARZ
czas trwania kursu: 4h
adres: ul. Różyckiego 1c
koszt: 300 zł
data kursu:23.01.2021 r.
data kursu:24.01.2021 r.
data kursu:6.02.2021 r.
data kursu:7.02.2021 r.
data kursu:13.03.2021 r.
data kursu:14.03.2021 r.
godzina startu: 10:00
ilość osób w grupie: 3
Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl lub przez formularz zgłoszeniowy na stronie.
Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.
Szczegółowy program
1. Kawa jako surowiec
2. Mielenie i dozowanie
3. Ekstrakcja i zaparzanie
4. Kawa z dripa
5. Kawa z kawiarki