AKTUALNOŚCI

Czarny Deszcz szkolenia

Szkolenia dla baristów w Warszawie

Drip i chemex? Nic trudnego!

Aby zrobić dobrą kawę w domu nie potrzeba wiele ! Przygotowaliśmy warsztat na którym:
– dowiecie się co wpływa na smak kawy
– nabędziecie umiejętności, które pozwolą zaparzyć smaczna czarną kawę w domu
W luźnej i przyjaznej atmosferze, bez mądrzenia się, opowiemy dlaczego ziarna kawy są najważniejsze, jeśli chcemy przygotować dobrą kawę. Omówimy przelewowe metody zaparzania kawy: drip i chemex.

Spotkanie będzie przebiegało w formie mini wykładów połączonych z pokazem i warsztatami. Będziemy rozwijać umiejętności zaparzania smacznej kawy pracując przy 2 – osobowych stanowiskach wyposażonych w niezbędne narzędzia.
W trakcie warsztatu będziemy pracowali na świeżo palonej kawie projektu Czarny Deszcz.
Uczestnicy otrzymają do dyspozycji podczas ćwiczeń paczkę 250g kawy Czarny Deszcz oraz kupon pozwalającym na zniżki przy kolejnych zamówieniach na stronie www.czarnydeszcz.pl
Warsztat poprowadzi profesjonalny barista Wojtek Rzytki – zdobywca III miejsca w Mistrzostwach Polski AeroPress 2013. Aktualnie barista w Ministerstwie Kawy.

Program warsztatów

1. Cupping
Przygotujemy i posmakujemy 3 różne kawy (dwie świeżo palone z polskich palarni oraz jedną kawę popularnej marki kupioną w markecie). Opowiemy o różnicy w smaku, znaczeniu jakości ziaren oraz terminu palenia kupowanej kawy.
2. Nie tylko ziarna – co wpływa na smak kawy kiedy mamy już dobrej jakości ziarno
Gramatura: kilka słów o dozie kawy w zależnie od wybranej metody parzenia
Stopień palenia kawy: o różnicy pomiędzy kawą ciemno, a jasno paloną
Stopień zmielenia kawy: na co warto zwrócić uwagę, aby smaki bogato rozkwitały
już w pierwszych sekundach kontaktu zmielonej kawy z wodą
Temperatura wody: pewnie słyszeliście Państwo, że wrzątek szkody kawie. Powiemy jaką temperaturę wody stosować aby osiągać pełny i złożony smak kawy
Woda: powiemy jak mineralizacja wody (ilości substancji rozpuszczonej w wodzie) wpływa na smak kawy

3. Przelewowe metody zaparzania kawy

Krótko omówimy i zaprezentujemy najpopularniejsze metody przelewowe, jakie mogą Państwo stosować w swoich domach:
Drip
Chemex
Instrukcja pozwoli przejść do warsztatu, gdzie będziemy przyrządzać smaczną kawę poznanymi metodami.

4. Warsztaty

Zaprosimy do pracy w 2 – osobowych zespołach przy stanowiskach wyposażonych w dripper, chemex.
Pod okiem Wojtka każdy z uczestników będzie miał okazje zrobić kawę każdą z metod.
To z kolei pozwoli wybrać tą która daje najsmaczniejszy napar wg indywidualnego gustu i smaku.

Informacje dodatkowe
Czas trwania warsztatu: 2,5 h
Koszt: 150 zł
Data: 12 października (niedziela) godz. 11
Miejsce: Cafe Plakatówka ul. Hlonda 2, Warszawa (Wilanów)
Szczegóły oraz zapisy poprzez mail: p.kwiatkowski@czarnydeszcz.pl lub telefonicznie 512 007 200