AKTUALNOŚCI

Nasze plany kawowe na 2021

Kawa post-COVID

Nie ma chyba wątpliwości, że 2020 był ciężkim rokiem dla gastronomii (i dostawców w tej branży) oraz szkoleń. Czyli no – dla nas. Mieliśmy trochę dobrych kaw, mieliśmy trochę obaw, dużo nadziei i poczucia beznadziei też. Ale przeżyliśmy i działamy dalej. Jakie mamy plany na nadchodzące miesiące?

Nasza oferta kaw

Będziemy kontynuowali naszą współpracę z “Unroasted” i w ofercie pozostanie brazylijska kawa z regiony Cerrado, z okolic Patrocinio. Oprócz tego na stałe w ofercie pozostaje Gwatemala i utrzymujemy współpracę z jej importerem – firmą “88 Grains”. Niezmiennie miejsce w ofercie utrzymuje Wrocławski Klasyk czyli blend Gwatemali z Kolumbią.

Ceny nie ulegają zmianom dopóki kurs dolara/euro nie wzrosną o 15%. Będziemy wtedy wprowadzać śródroczne korekty dopasowane do prognoz gospodarczych i kursów walut w których się rozliczamy za zakontraktowaną kawę (blokujemy kurs z dnia w momencie podpisania kontraktu biorąc pod uwagę maksymalnie 15% wahań kursu).

Oferta kaw limitowanych będzie ulegać zmianom i w najbliższych tygodniach pojawią się nowe pozycji. Można się spodziewać jak co roku Kolumbii (Argote Specialty Coffee), szukamy też nowych kaw z Kenii.

Logistyka i dostawy. >Nie podwyższamy cen ale pojawią się dodatkowe koszta

Nadal utrzymujemy 15kg jako minimalny wolumen dla darmowej przesyłki. Do przesyłek poniżej 20kg dochodzić będą dwie opłaty: koszt kartonu (2,90 zł brutto) i usługa konfekcji (1 zł brutto). Nasza decyzja podyktowana jest faktem, że utrzymaliśmy niższe katalogi cenowe dla miejsc, które zwykle biorą więcej kawy niż teraz. W końcowym rozrachunku musimy więc uwzględniać konfekcję i karton.

Sala szkoleniowa

Jest duże prawdopodobieństwo, że do wiosny otworzymy się z nową salą szkoleniową. Jesteśmy na etapie dodawania kolejnych elementów wyposażenia. Nasi klienci będą mogli z niej korzystać poprzez uczestnictwo w kursach i seminariach. W tym miejscu zachęcamy do zapoznania się z możliwością pozyskania środków z Krajowego Funduszu Szkoleniowego. Szerzej zostało to opisane –> tutaj. Żeby uzyskać więcej informacji zapraszamy do kontaktu.