AKTUALNOŚCI

Wrocławskie Przelewki

Wrocławskie Przelewki vol. 2

O Przelewkach

Ideą przewodnią Wrocławskich Przelewek jest propagowanie dobrych: kawy, piwa i herbaty. Zależy nam na jakości i chcemy rozwijać wiedzę i świadomość wśród konsumentów o tym co piją – między innymi przez takie wydarzenia jak Przelewki.
Z jakością wiąże się również proces przygotowaniu naparu i piwa, oraz jego serwowanie. Dlatego bariści zmierzą się w zawodach, prezentując swoje umiejętności i wiedzę. Najlepszego z nich wybierze jury składające się z ekspertów w dziedzinie kawy.

Harmonogram

9:00 – 12:00 – cupping edukacyjny prowadzony przez Błażeja Walczykiewicza (Coffee Proficiency/Kraków)
12:15 – 13:00 – wykład na temat coffee roastingu prowadzony przez Konrada Oleksaka (Kofi Brand/Warszawa)
13:15 – 14:45 – warsztaty na temat parzenia herbaty, prowadzone przez Joannę Wicher i Monikę Hibner-Mońkę (Czajownia/Wrocław)
13:15 – 14:45 – alternatywne metody parzenia kawy – drip, aeropress, frenchpress, warsztaty prowadzone przez Filipa Kucharczyka (Czarny Deszcz/Wrocław), koszt 50 zł
16:00 -17:30 – warsztaty z sensoryki piwa, prowadzenie Grzegorz Ziemian- właściciel browaru oraz Bartek Klauziński, bloger z ,,Dziennik zakrapiany piwem” , koszt 20 zł ( w cenie deska piwa)
15:00 – 19:00 – zawody baristów
19:00 – 20:00 – oprowadzenie po Browarze
20:00 – finał zawodów

Sędziowie: Błażej Walczykiewicz, Łukasz Jura i Damian Durda.

Prowadzenie: Domin Kaletta (Etno Cafe)

Wrocławskie Przelewki vol. 1

Lista zawodników zawodów baristów

1. Justyna Urbańska (Cafe Sztuczki) – Wrocław
2. Mateusz Żmudziński (M Coffee Accessories) – Wrocław
3. Bartosz Garliński – Wrocław
4. Pamela Lipska (Bema Cafe) – Wrocław
5. Michał Matwiejczuk (Browar Stu Mostów) – Wrocław
6. Marta Niwińska (Cafe Sztuczki) – Wrocław
7. Jakub Poręcki (Kofi Brand/Filtry) – Warszawa
8. Maciej Dziewiątkiewicz (Secret Life Cafe) – Warszawa
9. Kuba Pospieszał (Coffee Cargo) – Kraków
10. Wojtek Rzytki (Ministerstwo Kawy) – Warszawa
11. Katarzyna Kiełbasa (Tektura) – Kraków
12. Paulina Smaczna (Tektura) – Kraków
13. Piotr Jeżewski (Secret Life Cafe) – Warszawa
14. Jacek Nosiła (Kafo) – Gliwice
15. Szymon Strutyński – Warszawa
16. Adam Laska (Kafo) – Gliwice

Regulamin Przelewek

Liczba uczestników: 16
Wpisowe: 40 zł
Uruchomienie zapisów: 28 XI (zapisy będą się odbywały poprzez stronę www.czarnydeszcz.pl)

ZASADY:

1. Zawodnicy przygotowują kawę z wykorzystaniem wybranej przez siebie alternatywnej metody parzenia.
2. Wszyscy startują na tym samym singlu Czarnego Deszczu. Paczka kawy (250 gr) zostanie dostarczona do zawodników najpóźniej cztery dni przez zawodami.
3. Każdy zawodnik ma 5 minut na przygotowanie i 5 minut na zaparzenie kawy
4. W eliminacjach i półfinale zawodnicy startują parami, w finale zmierzą się cztery osoby, z których każda będzie parzyć indywidualnie.
5. Kawa oceniana jest przez trzech sędziów sensorycznych. W eliminacjach i w półfinale wskażą oni który zawodnik z pary przechodzi dalej. W finale kawa zaparzona przez czterech indywidualnie startujących zawodników podlegać będzie ocenie opisowej (aromat, smak, body, posmak i ocena ogólna )
6. Zawodnik poddaje do oceny sędziów jedną filiżankę kawy o pojemności 200 ml.
7. Zawodnicy mogą startować na przywiezionej przez siebie wodzie.
8. Do dyspozycji zawodników będą dwa młynki – Mahlkonig Gwatemala.

Jak dojechać, gdzie zjeść i wypić?

mapa sytuacyjna - Wrocławskie Przelewki

Nagrody i sponsorzy

4Partners i Czarny Deszcz przygotowali:
za I miejsce – 300 zł
za II miejsce – 200 zł
za III miejsce 100 zł

Coffeedesk przygotował bony na zakupy w ich sklepie:
za I miejsce – 300 zł
za II miejsce – 200 zł
za III miejsce – 100 zł

Organizatorzy i kontakt do nich

Organizatorami Przelewek są: Czarny Deszcz i Cafe Sztuczki. Kontakt: Marta Niwińska tel. 519 128 912, Adam Przybyłek tel. 500 256 581.