SZKOLENIA DLA BARISTÓW

Seminaria zaawansowane (latte art, espresso)

Jak rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności

Seminarium zaparzanie zaawansowane
Poznanie procesu zaparzania espresso lub dripa z jednej strony, sensoryka – to co nam smakuje, definiowanie tego co obiektywnie dobre z drugiej strony i łączenie tego z użyciem technologii i metody badania mocy kawy i procentu ekstrakcji – w trakcie seminarium zastosujemy badanie naparów refraktometrem weryfikując wiedzę i odczucia.

Latte art – rozszerzony
Opanowanie złożonych wzorów wymaga znajomości techniki. Podniesienie umiejętności i zręczności w operowaniu dzbankiem i filiżanką zapewni zaskoczenie na twarzy klienta oraz podniesie wartość estetyczną serwowanych naparów. Oprócz techniki free pour, uczestnik pozna etching, czyli sztukę rysowania z użyciem wykałaczki.

Dopiero zaczynasz przygodę z kawą? Sprawdź nasze propozycje seminariów dla początujących.
Chcesz otworzyć kawiarnię lub odbyć pełne szkolenie – sprawdź kurs zawodowy dla baristów.

Seminarium zaparzanie zaawansowane

czas trwania kursu: 6h
adres: ul. Pilata 18
koszt: 600 zł (brutto)
koszt (dla pracowników zaopatrywanych przez Deszcz firm): 300 zł (brutto)

data kursu: w trakcie przygotowania
godzina startu: xx:xx
ilość osób w grupie: 3

Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl.
Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

Szczegółowy program
1. Cupping espresso
– kawy niedoparzone, doparzone, przeparzone
– omówienie odczuć subiektywnych
2. Cupping kawy z dripa
– kawy niedoparzone, doparzone, przeparzone
– omówienie odczuć subiektywnych
3. Parametry i metody pomiaru kawy
– omówienie refraktormetru i zasady jego działania
– pojęcie TDS
– % ekstrakcji
4. Uniwersalna matryca zaparzania
5. Cupping porównawczy subiektywnych wyników i pomiarów refraktometru
6. Zaparzanie kawy pod wyznaczony TDS

Latte art – rozszerzony

czas trwania kursu: 5-6h
adres: ul. Pilata 18
koszt: 615 zł (brutto)
koszt (dla pracowników zaopatrywanych przez Deszcz firm): 307.50 zł (brutto)

data kursu: 24.05.18 r.
godzina startu: 8:00-14:00
ilość osób w grupie: 3

Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl.
Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

Szczegółowy program
1. Czynności zaawansowane
1.1. Obracanie filiżanki
1.2. Kontrola strumienia
1.3. Rozdzielanie mleka
2. Indywidualne rozpoznanie stopnia zaawansowania zdolności manualnych, ewentualna korekta i ćwiczenia
3. Łączenie technik (free pour + etching)
4. Konstrukcja i wylewanie wzorów wieloelementowych
5. Zaawansowane techniki wylewania