SZKOLENIA DLA BARISTÓW

Seminaria kawowe

Czym są seminaria kawowe?

Kilkugodzinne kursy poświęcone wybranym zagadnieniom związnym z kawą – tak w skrócie można określić seminaria kawowe. W trakcie ich realizacji dokładnie analizujemy, omawiamy i ćwiczymy:
– espresso&młynek
– latte art/latte art wegan
– metody alternatywne

Terminy i ważne informacje

Seminarium espresso&młynek
16.02.2018
godzina: 9:00
adres: Pilata 18
ilość miejsc: 4

Latte art
W lutym mamy przerwę z latte art.

Metody alternatywne
9.02.2018
godzina: 9:00
adres: Pilata 18
ilość miejsc: 4

19.02.2018
godzina: 9:00
adres: Pilata 18
ilość miejsc: brak miejsc

Ważne!
Zapisy proszę zgłaszać przez maila (szkolenia@czarnydeszcz.pl), przez fb lub telefonicznie (jakby nikt nie odbierał to można pisać sms:).
Warunkiem wpisania na listę uczestników jest wpłacenie całości lub zadatku 50% na konto naszej firmy na 3 dni przed seminarium.

Seminarium espresso&młynek

Budowa i działanie młynka
1.1. Różne rodzaje młynków (przez wzgląd na budowę)
1.2. Wielkość zmielonych drobinek a zmiana ustawień młynka
1.3. Wpływ zmiany grubości mielenia na proces ekstrakcji kawy
1.4. Konserwacja młynka i żaren
Dozowanie, dystrybucja i tamping
2.1. wpływ użytej gramatury na zaparanie
2.2. właściwa dystrybucja drobinek
2.3. tamping
Espresso
3.1. definicja włoska i nowoczesna
3.2. Ekstracja różnych substancji na poszczególnych etapach zaparzania
3.3. Ratio
3.4. Serwowanie espresso
Zamykanie stanowiska pracy
4.1. czyszczenie grup
4.2. kąpiel pryszniców
4.3. czyszczenie dysz do spieniania mleka

Czas trwania: ok. 5h
Maksymalna ilość osób w grupie: 4
Koszt: 180 zł/osoba

Latte art

Skład chemiczny mleka i jego właściwości
1.1. Białka
1.2. Cukry
1.3. Tłuszcze
1.4. Dlaczego mleko się nie ścina
1.5. cupping różnych rodzajów mleka
Spienianie mleka
2.1. Napowietrzenie
2.2. Ruch wirowy
2.3. Odpowiednia gęstość i faktura
2.4. Temperatura
Menu kaw mlecznych
3.1. Cappuccino
3.2. flat white
3.3. latte
Warsztaty praktyczne – wylewanie serduszka
Czas trwania: ok. 6h
Maksymalna ilość uczestników: 4
Koszt: 260 zł/osoba

Metody alternatywne

3T
1.1. Time
1.2. Temperature
1.3. Turbulence
Drip
2.1. różne rodzaje filtrów
2.2. grubość mielenia
2.3. różne wielkości dripperów
Aeropress
3.1. 3 metody parzenia kawy w aeropressie
3.2. Zmiana parametrów (różne mielenie, temperatura, czas parzenia)
Woda
4.1. Twardość wody a smak kawy
4.2. Wpływ mineralizacji ogólnej i poszczególnych soli mineralnych na kawę
4.3. pH wody
Czas trwania: ok. 4h
Maksymalna ilość uczestników: 5
Koszt: 100 zł/osoba

Kontakt

Adam Przybyłek
szkolenia@czarnydeszcz.pl
789 057 046