SZKOLENIA DLA BARISTÓW

Seminaria podstawowe (w domu, alternatywy, latte art)

Co wybrać na początek?

Seminarium ekspres&młynek
Biorąc udział w seminarium poświęconym zagadnieniu ekspresu i młynka uczestnik poznaje zasadę działania obu urządzeń, ich zastosowanie w kawiarni lub w domu i uczy się jak za ich pomocą zaparzyć kawę. Krok po kroku, rozkładając każde zagadnienie na części pierwsze doprowadzamy do momentu gdy wszystkie czynności są wykonywane płynnie i z dozą pewności.

Latte art – podstawowy
Zanim uda się wylać pierwszy wzór należy poznać zasady spieniania mleka. Otrzymanie właściwej konsystencji i faktury to punkt wyjścia. A potem już tylko trening i powtórzenia. Podstawowy latte art skierowany jest do osób nie mających wcześniej do czynienia z przygotowaniem kaw mlecznych.

Metody alternatywne
Seminarium poświęcone zaparzaniu kawy takimi metodami jak aeropress, chemex czy drip. W trakcie realizacji tego kursu skoncentrujemy się na grubości mielenia, czasie zaparzania, turbulencji i temperaturze. Idealna okazja by postawić pierwsze kroki w zaparzaniu przelewów.

Domowy kawiarz
Jak zaparzyć kawę w domu – to podstawowy temat tego kursu. Przy okazji rozprawiamy się z wieloma mitami i tłumaczymy podstawowe rzeczy. W trajcie domowego kawiarza uczestnicy porównają kilka typów młynków, spróbują różnych kaw i zaparzą je w dripie, kawiarce i french pressie.

Szukasz bardziej rozbudowanej oferty? Sprawdź seminaria zaawansowane i kurs zawodowy.

Seminarium espresso&młynek

czas trwania kursu: 4h
adres: ul. Pilata 18
koszt: 200 zł (brutto)
koszt (dla pracowników zaopatrywanych przez Deszcz firm): 100 zł (brutto)

data kursu: 18.07.18 r.
godzina startu: 9:00
ilość osób w grupie: 4

Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl.
Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

Szczegółowy program
1. Rodzaje młynków, budowa, zasada działania
2. Czyszczenie i konserwacja młynka
3. Zmiana ustawień grubości mielenia
4. Wpływ grubości mielenia na ekstrakcję
5. Dozowanie, dystrybucja i tamping
6. Konstrukcja i typologia ekspresów
7. Espresso – definicja i przygotowanie
8. Czyszczenie i zamykanie miejsca pracy

Metody alternatywne

czas trwania kursu:4h
adres: ul. Pilata 18
koszt: 200 zł (brutto)
koszt (dla pracowników zaopatrywanych przez Deszcz firm): 100 zł (brutto)

data kursu: 31.07.18 r.
godzina startu: 10:00
ilość osób w grupie: 4

Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl.
Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

Szczegółowy program
1. Woda
1.1. twardość wody – stopnie twardości
1.2. wpływ wody na smak kawy
2. 3t
2.1. Czas
2.2. Temperatura
2.3. Turbulencja
3. Drip, Chemex, Aeropress – zaparzanie kawy

Latte art – podstawowy

czas trwania kursu: 4h
adres: ul. Pilata 18
koszt: 369 zł (brutto)
koszt (dla pracowników zaopatrywanych przez Deszcz firm): 184,50 zł (brutto)

data kursu: 10.07.18 r.
godzina startu: 9:00
ilość osób w grupie: 4

data kursu: 24.07.18 r.
godzina startu: 9:00
ilość osób w grupie: 4

Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl.
Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

Szczegółowy program
1. Teoria i pojęcia dotyczące latte art – symetria, kontrast, harmonia
2. Technika spieniania mleka
3. Wylewanie podstawowych wzorów latte art:
3.1. Serce
3.2. Rozeta
3.3. Tulipan
4. Podstawy etchingu
5. Praktyka

DOMOWY KAWIARZ

czas trwania kursu:4h
adres: ul. Pilata 18
koszt: 280 zł

data kursu CZERWIEC: 24.06.18 r.

data kursu LIPIEC: 08.07.18 r., 29.07.18 r.

data kursu SIERPIEŃ: 12.08.18r, 26.08.18 r.

godzina startu: 10:00
ilość osób w grupie: 3

Zapisy odbywają się poprzez wysłanie zgłoszenia na szkolenia@czarnydeszcz.pl.
Po wysłaniu zgłoszenia należy wpłacić 30% zadatku na konto mBank 40 1140 2004 0000 3102 7578 2234 tytułem: imię_nazwisko_nazwa_kursu_data.

Szczegółowy program
1. Kawa jako surowiec
2. Mielenie i dozowanie
3. Ekstrakcja i zaparzanie
4. Kawa z dripa
5. Kawa z kawiarki