SZKOLENIA DLA BARISTÓW

Kursy zawodowe dla baristów

Praktyka i doświadczenie

Od blisko 3 lat szkolimy baristów i pracowników gastronomii. Osoby, które z naszą pomocą robią obecnie espresso i latte arty w wielu miastach Polski można liczyć w setkach. Dzięki temu wiemy czego potrzeba uczestnikom szkolenia, jakie oczekiwania mają menadżerowie i właściciele kawiarni. Bazując na tym, oraz na własnych doświadczeniach opracowaliśmy szkolenia zawodowe, które mają przygotować uczestników do samodzielnej i świadomej pracy.

Zakres tematyczny

Kurs dla baristów jest podzielony na moduły

  • 1. Kawa jako surowiec
  • 2. Zarządzanie miejscem pracy
  • 3. Mielenie, dozowanie i tampowanie
  • 4. Ekstrakcja i zaparzanie
  • 5. Kawy mleczne
  • 6. Menu
  • 7. Higiena, zdrowie i bezpieczeństwo
  • 8. Czyszczenie sprzętu i zamykanie stanowiska pracy

Każdy moduł składa się z kilku do kilkunastu punktów wyczerpujących teoretycznie i praktycznie dane zagadnienie.

Poziomy trudności kursów

Rozróżniamy dwa poziomy kursów zawodowych:

  • podstawowy
  • rozszerzony

Jeżeli dopiero zaczynasz podróż z kawą – polecamy kurs podstawowy, który trwa 8 godzin. Dla osób, które już mają doświadczenie, ale zależy im aby poznać zagadnienia związane z TDS, % ekstrakcji i zgłębić techniki latte art proponujemy kurs rozszerzony, który trwa ok. 14 godzin. Szczegółowy program przesyłamy na maila na prośbę zainteresowanego.

Ważne –> jest możliwość sprawdzenia swoich umiejętności i wiedzy, aby móc odpowiednio dobrać poziom trudności kursu. Napisz do nas!

System weryfikacji wiedzy

Bardzo istotne jest dla nas, aby uczestnicy kursu wychodzili z niego z wiedzą, co wymaga od nich skupienia i zaangażowania. Dlatego po kursie, po około tygodniu odbywa się egzamin z wiedzy teoretycznej i praktycznej. W przypadku wyniku pozytywnego wystawiamy dyplom i zaświadczenie o odbytym kursie i zdanym egzaminie. Jeśli trafi się poprawka – mówimy co należy poćwiczyć i spotykamy się ponownie po jakimś czasie.

Dyplom i zaświadczenie

Czarny Deszcz jest oficjalnie zarejestrowany jako jednostka szkoleniowa i ma prawo do wydawania zaświadczeń o odbytym szkoleniu zawodowym.

Jesteśmy również członkiem Specialty Coffee Association, którego metodologię szkoleniową przyjęliśmy jako wyznacznik dla standardów jakości.

Kontakt

Adam Przybyłek
szkolenia@czarnydeszcz.pl
789 057 046