AKTUALNOŚCI

Kursy zawodowe w Krzyżowicach

O kawie – od podstaw

Od października 2017 r., do lutego 2018 r., prowadziliśmy kursy zawodowe w Powiatowym Zespole Szkół Zawodowych w Krzyżowicach. Nie było to pierwsze tego typu zlecenie, już wcześniej o kawie i zawodzie baristy mówiliśmy w paru szkołach, ale po raz pierwszy mieliśmy możliwość zrealizowania 60 godzin kursu zawodowego, co dawało pole do przekazania na prawdę dużej wiedzy uczestnikom.

Grupa uczniów zgłoszonych do udziału wynosiła ok. 15 osób, zajęcia trwały po ok. 4 godzin, odbywały się co tydzień we wtorki i środy w dwóch, pełni wyposażonych salach w Krzyżowicach. Do naszej dyspozycji mieliśmy tablice suchościeralne, projektor, lodówki, wyspy w sali gastronomicznej i zaplecze kuchenne. Warto dodać, że szkoła mieściła się w budynkach z długą historią – rycerska wieża mieszkalna, pałac, folwarczne budynki gospodarcze – okoliczności nader urokliwe.

Strona internetowa PZS nr 1 w Krzyżowicach

Program szkolenia

Ilość godzin dawała dużo możliwości w opracowaniu programu kursu. Bazując na systemie certyfikacji Specialty Coffee Association (Barista Skills i Brewing) rozpisaliśmy zajęcia, które obejmować miały:
– wstęp teoretyczny o kawie (skąd się wzięła, jak wygląda uprawa i pozyskiwanie)
– cupping jako metoda oceny (porównanie różnych kaw, stopni wypalenia, jakości)
– woda (skale twardości, pH, wpływ poszczególnych soli na zaparzanie)
– kontrukcja, działanie, kalibracja młynka
– konstrukcja, działanie, kalibracja ekspresu
– połączenie wiedzy o młynku i ekspresie w zastosowaniu praktycznym czyli parzeniu kawy
– historia espresso i parametry zaparzania
– mleko – pozyskiwanie, metody obróbki, rodzaje mlek
– pierwsze spienianie mleka, czyli dobór dzbanków, ilości mleka, kroki procesu
– ćwiczenia praktyczne łącznie z zasadmi obsługi klienta i podnoszenie sprawności wydawania zamówień

Ostatecznie – gdy pierwsze zamówione kawy, na początku kursu zabierały ok. 4 minut pracy, w dniu egzaminu uczestnicy wydawali swoje kawy w niewiele ponad 2 minuty a testy teoretyczne napisali na ponad 85%.

Trenerzy, sprzęt, kawa

Szkolenia prowadzili trzej pracownicy Czarnego Deszczu:
Adam Przybyłek – espresso, woda, teoria
Patryk Mazurek – latte art
Szymona Jankowski – latte art i serwis

Używaliśmy kilku ekspresów aby pokazać zróżnicowanie w pracy sprzętu m. in. Iberital Junior, Bezzera Ellisse i Promac. Uczestnicy zapoznali się również z młynkami Mazzer, Baratza i Fiorenzato.

Przez większą część zajęść – te poświęcone espresso szczególnie – używaliśmy kawy specialty, przy okazji uświadamiając kursantów czym taka kawa się różni, czym jest obiektywna jakość i dlaczego nam na niej powinno zależeć. W części kursu poświęconej latte art używaliśmy kaw premium.